tiistai 27. tammikuuta 2015

Intti muutti elämäni

Suunnitelmanani kasarmin porteista sisään astuessani oli päästä autokomppaniaan vuoden kuskiksi. Tämä siksi, että intistä jäisi jotain käteen, tässä tapauksessa C-kortti ammattipätevyydellä. Tämä suunnitelma lopulta onnistui. Silti sama pulma siitä, mitä intistä jäisi käteen, seurasi minua myös palveluksen ulkopuoliselle vapaa-ajalle. Pyrin aluksi turruttamaan tätä tunnetta lukemalla kirjoja ja katsomalla tv-sarjoja, jotta vuoden lopuksi voisin sormella osoittaa kaikkia Netflixissä katsomiani sarjoja ja todeta itseni tyytyväiseksi. Hatarien arvioiden mukaan katsoinkin tv-sarjoja ainakin noin 250 tuntia. Tämän ajatuksen vapaa-ajan tehokkaasta ja aikaansaavasta käytöstä intti minuun kenties kouli vahvimmin, isänmaallisuuden sijaan.

Ennen kaikkea kiitän inttiä siitä miten tuo ajatus konkretisoitui minulle. En löytänyt todellista minääni poteron pohjalta tai kipinästä, vaan kävelylenkiltä korvanapeistani podcasteja kuunnellen. Podcastit ovat puhuttuja ohjelmia, joko radion tarjonnasta irroitettu erillinen ohjelma, tai suoraan internetissä julkaistava. Kaikki mahdolliset kategoriat kuten huumori, tiede, urheilu, tekniikka ja uutiset ovat laajalti edustettuina, olettaen tosin, että kuuntelet englannin kielistä ohjelmaa. Suomen kielellä löytyy esimerkiksi Radio-rockin, Pelaaja-lehden ja Suomipopin podcasteja.

Laadukkaiden podcastien parissa olen kuullut uskomattomia tositarinoita, saanut näkökulmia elämään, tutustunut mielenkiintoisiin ihmisiin, oppinut tarkemmin minulle rakkaisiin aiheisiin ja päräyttäviin tieteellisiin löytöihin. Lyhyesti tekstini voi siis summata seuraavasti: 
1 Tutustuin intissä podcasteihin, joilla "saan aikaan paljon".
2 Olen suuresti nauttinut podcasteista ja oppinut niistä paljon.
3.Lopuksi suosittelen häpeilemättä lempipodcastejani, sillä mitään en tee paremmin kuin huutele ihmisille mitä mediaa heidän tulisi lukea, katsella ja kuunnella.

Pahoittelen, jos tunnet itsesi petetyksi klikkausjournalismin tapaisella hieman harhaanjohtavalla otsikolla, mutta voin taata, että podcastit ovat paras asia, joka on intistä käteeni jäänyt. Esittelen lyhyesti muutaman tutustumisen arvoisen podcastin, mutta jokin aihe on sinulle rakas, suosittelen selaamaan kaikkitietävää Googlea ja tekemään löytösi itse. Mitään en tee mieluummin, kuin suosittelen muitakin näiden lisäksi, saa kysyä. Ei enää kännykän spotifyn satunnaistoistoa, ei enää tylsää pakkopullalta tuntuvaa salireeniä, podcasteja voit kuunnella missä vain milloin vain. Kokeile tänään ilmaiseksi!



Radiolab - Ehdoton podcastien kruununjalokivi. Nopea editointi saattaa vaatia tottuttelemista, mutta sen takaa kuoriutuu uskomattomia tositarinoita ja mieltä kihelmöiviä tieteellisiä löytöjä.
http://www.radiolab.org/

Serial - Hiljattain päättynyt maailman kuunnelluin podcast, jossa toimittaja selvittää 12:sta jakson ajan 15 vuotta vanhaa todellista murhatapausta. Vaarallisen koututtava!
http://serialpodcast.org/

The Moth Radio Hour - Koko tunnekirjon kattavia tositarinoita tavisten ja julkkisten itsensä kertomina.
http://themoth.org/radio

You are not so smart - Psykologiasta kiinnostuneille jumalten hunajaa. Ammattitaitoinen aiheesta kirjoja kirjoittanut  kertoo mielemme virheellisistä päätelmistä ja harhoista, myös haastatellen merkittävien tutkimusten tutkijoita.
http://youarenotsosmart.com/

Movie Fights - Elokuvien ystäville erinomaista viihdettä. Asiantuntevat vieraat kisaavat katsojien lähettämistä kysymyksistä kuten 'Paras elokuvavuosi koskaan?' tai 'Magneto vs. Gandalf'
https://www.youtube.com/watch?v=AK85kH5s2zc






2 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihan mielenkiintoiselta. Tommosta olisin kaivannu kesätöissä varastolla. Ehkäpä tästä olisi ajatusta lenkillä kuuntelemiseen (ja täten lenkkeilyn aloittamiseen), meinaan varmasti oikeesti olis kiinnostavaa kuunneltavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi. Kännykkään app Podcast Addict on mitä mainioin tapa ladata ja seurata haluamiaan podcasteja.

      Poista