tiistai 10. maaliskuuta 2015

Miksi en äänestä - Argumenttien purku läpällä

Olen pidemmän aikaa halunnut harjoittaa läpällä skeptistä/argumentatiivista lihasta ottamalla netin syövereistä tekstipätkän ja anaalisoimalla sen argumentit perin pohjin. Aikaansaamattomuuteni tekstin suhteen päättyi täysin, kun vastaan tuli tämä kyseinen blogiteksti .CAPSLOCK pätkät tekstin seassa ovat kommenttejani. ON TÄRKEÄ huomauttaa, että en ole täysin eri mieltä tekstin kanssa. Minua ei varsinaisesti kiinnosta äänestääkö kukaan, mutta ehdottomasti olen kiinnostunut tätä väitettä tukevista argumenteista. ENKÄ halua ottaa asiaa turhan tosissaini muutenkaan. Jos jotakuta ei esimerkiksi kiinnosta äänestää, se on mielestäni ihan fine. Enkä antanut itsekään kauheasti ajatuksille aikaa.

http://www.lily.fi/blogit/white-trash-disease/miksi-en-aanesta

Vaalit lähestyy! Arvatkaas mitä, tälläkin kertaa kierrän vaalikojut kaukaa. Kirjoittaessani nelisen vuotta sitten, etten äänestä, sain kunnon palauteryöpyn niskaani. Koska kuulemma pitää. Kansalaisvelvollisuus. Ainoa keino vaikuttaa.  HYVÄ POINTTI, MITÄÄN EI TULISI OTTAA ITSESTÄÄNSELVYYTENÄ, MUTTA JÄIKÖ VASTAVÄITTEISTÄ MUUTA MIELEEN?

Olet vielä niin nuori. Nyt kun saavutin maagisen, luovien ja sekaisin olevien ihmisten karsimisiän, 27 vuotta, olen kenties jo hieman uskottavampi argumentoija. Edes ikäni puolesta. IKÄ EI TOIMI AIHEESSA AUKTORITEETTINÄ. AUKTORITEETTIIN VAADITAAN ALAN (USEIN AKATEEMISTA) TUNTEMUSTA, EIKÄ SE SILLOINKAAN TAKAA ARGUMENTIN TODENPERÄISYYTTÄ TAI LAATUA.

En äänestä monista syistä. En ole siis nukkuvien puolueessa, jonka jäsenillä on yksinkertaisesti liian darra lähteäkseen vaaliuurnille. Minä en äänestä, koska olen ajatellut asiaa, mutta en ole löytänyt sille omalla kohdallani yhtään ainuttakaan tarpeeksi painavaa perustelua. MUISTUTAN, ETTÄ AJATTELUSI TULOKSENA SIVUUTAT SUORAN DEMOKRAATTISEN VALTION YHDEN MERKITTÄVIMMISTÄ YKSILÖLLEEN TARJOAMISTA OIKEUKSISTA. VERT. JOS EMME SAISI ÄÄNESTÄÄ.
  1. En äänestä, koska tarjolla ei ole ainuttakaan ehdokasta, jonka kanssa olisin 100% samaa mieltä asioista. 80% samaa mieltä asioista ei riitä, sillä uupuvat prosentit saattavat olla juuri niitä ratkaisevia ärsytyksen aiheita. NIMEÄ IHMINEN TUNTEMAMME UNIVERSUMIN SEITSEMÄSTÄ MILJARDISTA IHMISESTÄ, JONKA KANSSA OLET 100% SAMAA MIELTÄ? TAI VAIKKA SE 80% KAHDEKSANKYMMENTÄ PROSENTTIA KUULOSTAA VALLAN MAINIOLTA OTTAEN HUOMIOON, ETTÄ MUODOSTAN POLIITTISEN KANTANI KYSYMYKSEEN KUIN KYSYMYKSEEN INTUIITIIVISESTI ILMAN SEN KUMMEMPAA TILASTOLLISTA TUNTEMUSTA AIHEESTA. ENNEN KAIKKEA HALUAN EHDOKKAANI LÖYTÄVÄN PARHAAN RATKAISUN, JOKA EI VÄLTTÄMÄTTÄ OLISI KUITENKAAN OMANI.
  2. En äänestä, sillä en koe yhteenkuuluvuutta yhdenkään puolueen kanssa. Joidenkin puolueiden agendalla on hyviä pointteja, mutta jokaisella puolueella on listallaan sellaisia asioita, joiden takana en itse pysty seisomaan selkä suorassa. "Ihan hyvä" ei ole riittävä. VALIDI POINTTI, MUTTA SILLÄ OLETUKSELLA, ETTÄ VASTAAVAAN ARGUMENTTIIN PÄÄTYESSÄSI OLET LUKENUT KAIKKIEN PUOLUEIDEN PUOLUEOHJELMAN, VÄHINTÄÄN KOKONAAN. SAMAN PUOLUEIDEN EHDOKKAIDEN KESKEN ON MYÖS EROJA
  3. En äänestä, koska en kaipaa itse juuri mihinkään konkreettisiin asioihin muutosta. Niihin asioihin, joihin en ole omassa elämässäni tyytyväinen, yritän löytää ratkaisun omasta tekemisestäni. En odota kenenkään tekevän päätöksiä puolestani. TÄMÄ EI OLE RISTIRIIDASSA SEN KANSSA ETTÄ ÄÄNESTÄISIT JA PÄÄTÖKSIÄ TEHDÄÄN PUOLESTASI JATKUVASTI.
  4. En äänestä, koska olen juuri nyt kaikkien yhteiskunnan sosiaalisten tukijärjestelmien ulkopuolella, eivätkä suurempia ryhmiä (esim. lapsiperheet, työttömät, opiskelijat..) koskevat päätökset etuuksista ja avustuksista vaikuta elämääni millään lailla. "OLEN ELÄNYT KYMMENISEN VUOTTA ELÄMÄSTÄNI SOSIAALITUELLA, JONKA JÄLKEEN VIELÄ KOLMISEN VUOTTA OPINTOTUELLA." POLITIIKKA ON ENEMMÄNKIN KUIN SOSIAALISET TUKIJÄRJESTELMÄT. TÄMÄ LINKKI VOI OLLA VAIKEA NÄHDÄ, MUTTA YMPÄRILLÄSI TEHTÄVÄT PÄÄTÖKSET VAIKUTTAVAT ELÄMÄÄSI, MAINITAKSENI ESIMERKIKSI INFRASTRUKTUURI JA AMMATTILIITTOJEN AJAMAT PALKANKOROTUKSET.
  5. En äänestä, koska en koe olevani oikea ihminen päättämään sellaisten ihmisryhmien puolesta, joihin en itse kuulu. En haluaisi ottaa kantaa ehdokkaan kautta asioihin, joista minulla ei ole tarpeeksi tietoa tai kokemusta (em. lapsiperheet, työttömät, opiskelijat). TUSKIN OLET OIKEA IHMINEN PÄÄTTÄMÄÄN IHMISRYHMIEN PUOLESTA, JOIHIN ET ITSE KUULU, SIKSI EHDOLLA ON JOKU MUU. KEHNONA ARGUMENTTINA: VAIKKA OLEN KIRJOITTANUT YHTEISKUNTAOPIN KIRJOITUKSISSA, KOEN VAHVASTI, ETTÄ MINULLA EI OLE TARPEEKSI TIETOA TAI KOKEMUSTA MISTÄÄN POLITIIKAN OSA-ALUEESTA. SIKSI HALUAN, ETTÄ SINNE VALITTAISIIN IHMISIÄ, JOILLA OLISI EDES VÄHÄN, EI MITÄÄN KIHNIÖN LIHAMESTAREITA.
Kaikkein suurin syyni olla äänestämättä on se, että keikun äärivasemmiston ja äärioikeiston välillä tilanteesta riippuen. PERUSTUUKO TÄMÄ KEIKKUMINEN FAKTOIHIN JA/TAI TILASTOIHIN POHJATTUUN POHDINTAAN, VAI MUTUTUNTUMAAN? Olen elänyt kymmenisen vuotta elämästäni sosiaalituella, jonka jälkeen vielä kolmisen vuotta opintotuella. Olen ikuisesti kiitollinen Suomen valtiolle tästä rahallisesta tuesta, jota ilman perheemme ei olisi selviytynyt. Ymmärrän oman perheeni kokemuksen kautta pitkäaikaistyöttömiä, maahanmuuttajia ja syrjäytyneitä, joiden vaatimaton arkielämä on pitkälti kiinni sossun työntekijöiden päätöksistä. Tämän vuoksi olen aina maksanut veroni suorastaan innolla. Ajattelen, että maksan valtiolle lainaani takaisin korkojen kera. Ja että elätän äitiäni, joka on edelleen työttömänä. EI KOMMENTOITAVAA.

Toisaalta taas minulla on myös kokemusta siitä, miten yhteiskunnan tarjoamasta ilmaisesta koulutuksesta ja muista tukirakenteiden puitteista voi luoda itselleen uran ja menestyksekkään elämän muutenkin. Mentaliteettini on, että jokainen on oman onnensa seppä. Elämästään saa juuri sellaista kuin haluaa tekemällä oikeita päätöksiä elämässään ja yrittämällä kovempaa kuin muut. EI, TÄMÄ EI NYT KÄY. ON TILASTOLLISESTI SELVÄÄ, ETTÄ KÖYHISTÄ PERHEISTÄ TULEVIEN KOKO SOSIOEGONOMINEN LÄHTÖKOHTA ON TÄTÄ AJATUSTA VASTAAN JA ETTÄ MERKITTÄVILTÄ OSIN VAURAUS PERIYTYY.

Omasta menestyksestä vastaavasti sakotetaan jyrkällä progressiivisella verotuksella, tulorajoilla ja perintöveroilla vain muutamia mainitakseni. TÄMÄ MENESTYS ON OSALTAAN TOTEUTUNUT JUURI NÄIDEN VEROJEN JA NIIDEN YLLÄPITÄMÄN JÄRJESTELMÄN ANSIOSTA. YRITYKSET JOIDEN MASSIKEISARIT TAHKOVAT RAHAA, EIVÄT OLE SYSTEEMIN KAIKKILLE TARJOAMASTA TURVASTA (TERVEYS, KOULUTUS JNE.) HYÖDYISTÄ ERILLÄÄN. IHMISEN ONNELLISUUS EI MERKITTÄVÄSTI KASVA TULOJEN KASVAESSA YLI 75 TUHANNEN VUOSITULOILLE, JOTEN KAIKKI SEN YLITTÄVÄ NIIN RANKALLE PROGEVEROLLE ETTÄ HEILAHTAA.
Yhteiskunnan missiona on tasapäistäminen, joka tukee järjestelmän väärinkäyttäjiä ja rankaisee heitä, jotka ovat pelanneet korttinsa oikein. SAANKO KONKREETTISTA ESIMERKKIÄ?

Nämä sanottuani olen edelleen vakaasti sitä mieltä, ettei äänestämällä valitettavasti voi vaikuttaa. EN EPÄILE HETKEÄKÄÄN, VAKUUTTAVA ARGUMENTTI. Omilla elämänvalinnoillaan sen sijaan voi, ainakin oman elämänsä tärkeimmän ihmisen elämään, sinun omaasi. Vaikka voisin pohtia syvällisesti poliittisia päätöksiä tai seurata aktiivisesti poliittista kenttää, käytän tuon ajan mielummin itseni sivistämiseen, viihdyttämiseen, treenauttamiseen, työntekoon tai vaikkapa tämän postauksen kirjoittamiseen. KOKEILE JOSKUS. Kaikista näistä asioista on minulle konkreettista hyötyä, ehdokkaan läpipääsystä ei. JOS EHDOKKAASI VALITAAN ON HÄN 199 KANSANEDUSTAJAN KANSSA POLIITTISEN PÄÄTÖKSENTEKOMME KESKIÖSSÄ, KENTIES MINISTERINÄ, JA POLIITTINEN PÄÄTÖKSENTEKO JA ESIMERKIKSI HALLITUSPUOLUEIDEN LINJA VAIKUTTAA SINUN ELÄMÄÄSI, KENTIES PIENIN, MUTTA VARMOIN TAVOIN. OLEMME ELÄNEET VIIMEISET KAHDEKSAN VUOTTA LAMAA KANSANTALOUTENA, JA SE ON VAIKUTTANUT MONEN ELÄMÄÄN, JA NE IHMISET JOTKA RATKAISUJA ETSIVÄT, OVAT ÄÄNESI PÄÄSSÄ.
Saa olla vapaasti eri mieltä, uurnalle se ei minua vieläkään saa. TOTTA, VAHVA ARGUMENTTI. Toivon kovasti, että ikäargumentit jätettäisiin tällä kertaa kommenttiboksin ulkopuolelle, kiitos. MUTTA, MUTTA ITSE VETOSIT SIIHEN?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti