perjantai 19. lokakuuta 2012

Vaalien pinnallisuus huolestuttaa
Edessäni ovat ensimmäiset vaalini. Ikäväkseni kuntavaalit ja ehdokkaan valitseminen on osoittautunut pinnalliseksi prosessiksi, jossa ehdokas valitaan asiaan tarkemmin paneutumatta. 

Ystäväni esimerkistä kävin Keskustorilla kyselemässä ehdokkailta, miksi äänestäisin teidän puoluettanne. Ei tullut yllätyksenä, että vastaukset olivat ympäripyöreitä. Jos esitettiin jotain konkreettista, yleensä etsittiin virheitä muista puolueista. Eräs ehdokas kehui puoluettaan sanoin: ”Täällä saa olla mitä mieltä haluaa”. Mitä tällainen puolue sitten edustaa? Ymmärrän, että ennen vaaleja luvataan kymmenen hyvää ja puoluekuria löysätään, että mahdollisimman moni astuisi puolueen haaviin. Tämä kuitenkin hälventää puolueelle ominaisia aatteita, mikäli niitä ylipäänsä on.

Monet näyttävät valitsevan ehdokkaansa vaalikoneisiin tukeutuen. Vaalikoneista pääsee nopeasti ja helposti selville ehdokkaiden aatteista, mutta tuloksia tulisi tarkastella harkiten. Jostain käsittämättömästä syystä Mtv3:en vaalikoneessa kysytään muun muassa tietokonepelaamisesta ja oopperassa käymisestä. Nämä faktorit näyttäisivät olevan yhtä painavia tuloksen kannalta kuin kysymykset, joilla on oikeasti merkitystä. Vastaukselle asetettu pitkä skaala johtaa epämääräiseen vastaukseen. Ylenkin omaksuma reaaliaikaisesti päivittyvä mittari saattaa johtaa mielipiteensä ”uudelleen harkintaan”, jos esille nousee puolueita, joihin on ennakkoluuloja. Kun kaikkiin kysymyksiin on vastattu, jää muutaman prosentin sisään koko poliittinen kirjo. Näistä todennäköisesti karsitaan pois epämieluinen puolue. Tämä karsinta pohjautuu todennäköisesti pinnallisiin stereotypioihin.

Viimeisimmän Tiede-lehden artikkeli löi olettamukseeni painavia nauloja. Vain kolmasosa haastatelluista osasi nimetä haastattelun aikaiset hallituspuolueet. Toisessa tutkimuksessa kysyttiin, mikä seuraavista kolmesta laista tulisi poistaa. Puolet haastateltavista saatiin muodostamaan kantansa, kun kysymys toistettiin. Lakeja ei ollut olemassakaan. Vaalikoneen väittämistä suuri osa saattaa olla henkilölle uusia, joihin ei ole perehtynyt. Mielipide saattaa muodostua ensimmäisen mieleen tulevan perusteen pohjalta. Saman artikkelin mukaan vain noin viiden prosentin oletetaan muodostavan kantansa pohtien ja faktoihin perustuen. Voidaan olettaa, että vain viisi prosenttia kunnallisvaaliehdokkaista toimii näin.

Ei voi olettaa, että kaikki saataisiin äänestämään tai kiinnostumaan politiikasta. Poliittisessa keskustelussa voi valita itselleen tärkeän aiheen ja laajentaa tietämystään siitä. Politiikka ja päätöksenteko kattavat aiheita luonnosta aina liikuntaan asti. Jos on yksi asia, joka pitäisi kiinnostaa, niin oma rooli päätöksenteossa. Muiden piittaamattomuus vaikuttaa myös minuun. On helppo tuoda esille ongelmia, mutta on aihetta valittaa vasta, kun tietää mitä vaihtoehtoja asian ratkaisemiseksi on ja millä kustannuksella ratkaisuihin tartuttaisiin.
 
Omaa ehdokastani etsiessäni haluankin varmistua siitä, että ehdokkaani osaa muodostaa kantansa harkiten ja ymmärtäen myös vastapuolen näkemyksiä. En voi olettaa, että ehdokkaani pitäisi olla kanssani samaa mieltä, jos en voi luottaa omaan harkintakykyyni asioissa, joista en tiedä tarpeeksi. Kun olen löytänyt varteenotettavan ehdokkaan, pyrin tapaamaan hänet henkilökohtaisesti. Netissä kaikki ovat asiallisia ja kaikki voivat asettaa esille ne ongelmat, joista tietävät, jos tietävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti